Bose54's motorophæng.
Lav dit eget bedre motorophæng, som fjerner meget resonans støj.

Denne Guide er genskabt fra vores tidligere debat forum. Det kan derfor godt forkomme lidt underligt, at der kommer svar på spørgsmål som ikke findes i denne guide. Det vigtigste er at få guide til dette fantastiske motorophæng genskabt i første omgang.
Så kan vi tilpasse den senere.

-----------------------------------------------------------------

Bose54 skriver:

Det har længe været mig en plage, at min Ape har haft områder med MEGET resonans støj.
De 2 bagerste motorophæng som motoren originalt hænger i, er meget hårde samt at vangestykkerne som motoren hænger i er ret spinkle. Hvilket giver grobund til resonans støj.
Derfor har jeg vendt og drejet forskellige muligheder for at fremstille et motorophæng med mindre støj tilfølge og alligevel stift nok til at optage side påvirkningerne når der drejes.
Resultatet ses på billedet.
Resonans støjen er stort set forsvundet helt og har generelt dæmpet støjen i "huset".

bose54 ophaeng

Ophængene er forholdsvis bløde.
De er købt hos Biltema, pris 17 kr. pr. stk. http://www.biltema.dk/da/Bil---MC/Bilreservedele/Udstodningssystem/Udstodningssystem-ovrigt/Ophangsanordning-2000017823/


Der er brugt 3 stk. ophæng, hvor af den ene er savet igennem og brugt til at optage sidekrafterne ved svingning.
Fordelen ved dette ophæng er: Motoren kan ikke falde ned hvis et ophæng gør i stykker, bøjlen som ophængene sidder i, er med til at afstive vangestykkerne af, der gør ned fra ladbunden.
Hilsen jørgen

-----------------------------------------------------------------

Hej Thomas
Nej, jeg har desværre ikke nogen måling på hvor meget resonansen er aftaget, men det har fjernet en meget stor del.

Hvis du har mod på opgaven, skal du bruge følgende materialer:
3 stk. Universal ophæng. http://www.biltema.dk/da/Bil---MC/Bilreservedele/Udstodningssystem/Udstodningssystem-ovrigt/Ophangsanordning-2000017823/
1 stk plade vinkeljern 20x40x2mm, 300 mm langt - 2stk. Pladevinkeljern 20x40x2, 120 mm lange.

Start med at mærke det lange pladevinkeljern op fra begge sider, 70 mm ind og på den brede side af vinkeljernet mærkes op på midten, her bores et 8mm hul. Vinkeljernet bruges nu som borelære, de oprindelige motor ophæng afmonteres, motoren sænkes så meget ned, at borelæren kan lægges op på motorholderen, spændes fast med en skruetvinge/svejsetang og der bores op gemmen et hul i borelæren, når det første hul er boret, sættes en 8 mm bolt i og spændes fast, derefter bores det andet hul, dette sikre at hullerne sidder ens på motorholderen og den nye "bagbro". Nu monteres 2 stk. Universal ophæng, i motor holder og "bagbro" Motoren løftes op i oprindelig højde, og de korte stykker plade vinkeljern lægges op til vange stykkerne der går ned fra vognbunden, her mærkes op i de oprindelige 8 mm bolt huller, der hvor det originale motorophæng er boltet fast, der bores et 8 mm hul.

Inden de stk. korte stykker svejses på den lange, er det vigtig at det sidste ophæng skæres igennem på MIDTEN, disse to halve ophæng bruges til at optage sidekrafterne, da motor og gearkasse styrer baghjulene. Det er derfor MEGET vigtigt at afstanden mellem motorholder og de 2 vange stykker (som de originale ophæng er skuet fast i) er den samme, her bruges de gamle ophæng som afstands måler, ved at lægge dem om på siden og stikke dem ind der hvor de oprindeligt sidder.
Når motor er placeret i den oprindelig højde og de gamle motorophæng ligger på plads for at holde afstanden, kan "bagbroen" svejses sammen. (Bagbro hæftes siddende på, derefter afmonteres og svejses færdigt)
De 2 halve ophæng monteres i de oprindelige 10 mm huller i motorholderen, disse skal chimses op med nogle skørmskiver (skiver med stor diameter) således at der er god forspænding i gummiet -lige meget i hver side!
Er der IKKE nok forspænding, vil Apen sejle, blive mere sidevinds følsom.

Det vil være en go ide at køre Apen op på nogle fliser eller lignende således at der bliver højde nok til at der bliver plads nok til boremaskine.
Den skal helst stå på sine "fødder" medens "bagbro" fremstilles.

Se:Tips og tricks under Visker robot.
Her skriver leifur68:Jeg har i dag ændrede motorophæng som du har vist. Og resonansen er næsten væk

-----------------------------------------------------------------

leifur68 skriver:

Bose54
Her er et billede af hvordan jeg har lavet det nye motorophæng. Jeg har brugt de eksisterende dæmpere i siderne men de er kun boltede i den ene side. Der er ingen slinger når jeg kører og resonansen er næsten væk. Tak for den gode ide Jørgen

bose54 ophaeng2

 -----------------------------------------------------------------